HTML

SMTJ

Voltunk Sicsinél pusztítani az alkoholt. Továbbra se harácsoljatok túlórát, zúzzatok haza! Reggel futottunk, és ugrókötelezzünk is! Aki a videót kiteszi videómegosztóra azt beperelem. Nem viccelek süzsdmeg!

Friss topikok

  • landov: Vazze! Az a való világ! (2007.09.03. 14:24) Személyi Kultusz
  • landov: Szórakoztok? Sajátot indítok: landov.blog.hu (2007.08.21. 20:41) Mi a nagymári f-a van?
  • Landov: Nem is kergettelek.. (2007.08.15. 22:53) SMT Jihad Day (2007.07.18)
  • landov: Üdv! Megtudtam, hogy ez egy önálló zenei stílus is egyben és hamarosen lesz belőle egy dupla CD-m. (2007.08.08. 16:43) Fogyókúra
  • landov: Elismerésem Dorina! Látod, nem is olyan nehéz hosszút írni ;) A többiek nem írnak? (2007.08.08. 12:50) SMT Jihad Day 1 (2007.07.16) 18+

Linkblog

2007.08.03. 08:48 landov

Levitáció

Nem tudom, hogy a kedves SMTJ résztvevők emlékeznek-e, hogy Márián bemutattam a levitálást. Nem sikerült túl jól. A profik így csinálják.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://smtj.blog.hu/api/trackback/id/tr69131243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Svidi 2007.08.03. 14:26:28

De remélem neked nem fájt utána a hasad!
Szerintem lehet neked is sikerült amikor a többiek nem néztek oda. :))
Sicsi, Te ott voltál: komolyan nem nem ment neki???

Esztike 2007.08.07. 16:46:17

A skót Saint Andrews egyetem fizikusainak találmánya a Casimir-Polder erő manipulálásán alapszik. A molekulaszintű vonzó hatást taszítássá változtatva mikroméretekben létrejön a levitáció.

A skóciai Saint Andrews University tudósai megfejtették a levitáció jelenségének titkát, és vákuumban nanoméretekben lebegtetni tudtak tárgyakat. Dr. Ulf Leonhardt és Dr Thomas Philbin, a kísérleteket vezető fizikusok a New Journal of Physics című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban kifejtik, a levitációt a Casimir-Polder erő manipulálásával érték el.
Molekulaszintű vonzerő

A Casimir-Polder effektet a névadó holland tudósok 1948-ban fedezték fel, de az erő nagyságát megmérni csak 1997-ben sikerült. Ez a vonzóerő az egymással érintkező tárgyak között molekula-szinten fellépő kölcsönhatás eredményeképpen jön létre, és kis távolságokban meglepően erős hatása van (10 nanométer távolságban egy atmoszféra nyomásnak megfelelő erőt fejt ki).
Ezt a hatást kihasználva tapad például a gekkó talpa az egyébként kapaszokdásra alkalmatlan sima felületekre, illetve többek között ez felelős a súrlódás jelenségéért.
A skót egyetem kutatóinak sikerült a Casimir-hatás előjelét megfordítani, így a tárgyak nem vonzzák, hanem taszítják egymást. Ez kellően apró tömegű tárgyaknál azt eredményezi, hogy a Casimir-erő legyőzi a gravitáció hatását, és a tárgy a levegőben fog lebegni, olyan magasságban, ahol a két erő éppen kiegyenlíti egymást. Az erő megfordításához az elektromágneses sugárzást manipuláló úgynevezett metaanyagot használtak, amiben egymás mellett periodikusan ismétlődnek az elektromágneses hullám hullámhosszánál kisebb méretű alkotó részecskék, így az "megszűri" a sugárzást.

Az eddigi legsikeresebb kísérletben egy 43 mikrométer átmérőjű aranygolyót sikerült lebegésre késztetni egy teflonlap fölött.

A levitáció a mikrogépezetek működésében hozhat forradalmat azzal, hogy megszünteti a súrlódást. A tudósok sietnek leszögezni: mivel a Casimir-erő aránylag gyenge és csak rövid távon hat, ez az eljárás - a közeljövőben legalábbis - nem lesz alkalmas emberi levitáció létrehozására.
süti beállítások módosítása